Hak4Kidz-evenement toont dat IT-problemen ook een uitdaging kunnen zijn

‘We leren jongeren denken als hacker’

IT-problemen vormen niet alleen kopzorgen, ze kunnen ook een uitdaging en een plezier zijn om op te lossen. Niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Dat is de bedoeling van het evenement Hak4Kidz dat op 23 oktober doorgaat in Monasterium PoortAckere in Gent.

Hak4Kidz richt zich op kinderen en jongeren tussen de zeven en de vijftien jaar. Doel is om hen via workshops enthousiast te maken voor wetenschappen en dan met name IT. “We leren hen de manier van denken van hackers. Dat wil zeggen dat ze naar problemen moeten kijken alsof het een toffe puzzel is die erom vraagt om opgelost te worden”, zegt Stephanie Vanroelen van organisator BruCON, een vzw die jaarlijks een beveiligings- en hackersconferentie organiseert.

“We leren kinderen en jongeren het belang van mislukken en opnieuw proberen aan”, legt Vanroelen uit. “En ook dat ze hun kennis moeten delen zodat ze zich kunnen focussen op het oplossen van nieuwe problemen in plaats van zich bezig te houden met problemen die al opgelost zijn. We willen ze bovendien meegeven dat ze nooit moeten ophouden met leren en dat ze steeds de grenzen van hun kennis moeten verleggen. En ten slotte leren we hen dat ze nooit zomaar iets voor waar moeten aannemen, maar moeten checken wat ze geleerd hebben.”

Hackers en crackers
De kennis die kinderen en jongeren opdoen via onder meer dit evenement kan zeer nuttig zijn als zij later verder willen in de IT-beveiliging. Veel hackers vinden uiteindelijk werk in de beveiliging van computersystemen, het testen van beveiligingssoftware en systemen die de beveiliging van netwerken en applicaties verbeteren.

Hacken heeft dus niks te maken met het inbreken in andermans computers, zoals wel eens wordt verondersteld. “Hackers zijn mensen die graag een grondige kennis willen hebben van hoe het systeem van een computer en vooral een computernetwerk werkt”, zegt Vanroelen. “Mensen die zich met illegale activiteiten bezighouden zoals het ongevraagd binnendringen van computersystemen zijn crackers en hebben niks te maken met hacken. BruCON promoot geen illegale activiteiten of illegaal gedrag.”

Hak4Kidz is een Amerikaanse 501(c)(3) public charity, Hak4Kidz Belgium is georganiseerd door Stephanie Vanroelen en Koen Burms via BruCON VZW.

Zowel Hak4Kidz Belgium als BruCON zijn de perfecte manier om de Cyber Security Awareness Month af te sluiten.

www.hak4kidz.be
www.hak4kidz.com

De pers is van harte welkom op Hak4Kidz op 23 oktober in Monasterium PoortAckere.

Adres: Oude Houtlei 56, 9000 Gent.
Het evenement duurt van 8:30 tot 17 uur.